Coraz więcej osób boryka się z nadciśnieniem tętniczym, głównie z przyczyn dietetycznych. Jedzenie przetworzonych pokarmów zawierających duże ilości soli, tłuszczów TRANS oraz węglowodanów prostych wpływają na zaburzenia pracy układu krążenia. Nowe odkrycie być może pozwoli na zapobieganiu nadmiernemu wzrostowi ciśnienia krwi.

Japońscy badacze z Uniwersytetu Tohoku opracowali metodę leczniczą na podstawie badań ponad 200 osób z cukrzycą typu II. Wszystkie osoby zostały podzielone na 4 grupy:

a) 20 minut niskiej intensywności ultradźwięków (800 kHz)

b) 20 minut niskiej intensywności ultradźwięków (500 kHz)

c i d) grupy kontrolne

Okazało się, że ciśnienie i puls pacjentów zmniejszył się w grupach a i b z porównaniu z wynikami przed badaniem.

Jak to możliwe? Japończycy łatwo doszli do wniosków. Okazało się, że ultradźwięki hamują aktywność układu współczulnego odpowiedzialnego za system „walki lub ucieczki”. System ten uaktywnia produkcję hormonów podnoszących ciśnienie krwi, przyspieszających bicie serca oraz zwężających naczynia krwionośne.

Źródło: International Journal of Cardiology

Komentarze: