Arbuzy to jedne z najpopularniejszych owoców w lecie, jednak większość z nich produkowane jest w Chinach, gdzie stosowany jest specyficzny rodzaj nawozu, który może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Gdy kupujecie arbuza zwróćcie uwagę na jego przekrój. Może to wskazywać na rodzaj nawozu i hodowlę arbuzów. Uważaj na arbuzy, które:

– Są wyżłobione w środku
– Mają nieregularne przecięcia (jak po wybuchu)
– Są nadmierne duże

food-shots-0095

Taki wygląd arbuza może być znakiem, że do och hodowli użyto forchlorfenuronu – powszechnie stosowanej substancji chemicznej, która powiększa owoce nawet do 20% i przyspiesza ich rozwój 2 tygodnie.

Mimo, że substancja ta używana jest od lat 80-tych i uważana jest za dopuszczalną do spożycia, to badania prowadzone przez Światową Agencję Ochrony Środowiska mówią o tym, że ten rodzaj nawozu może powodować uszkodzenia żołądka, zwiększać ryzyko nowotworów, zwiększać toksyczność.

Przedstawiamy także listę najgorszych i najlepszych owoców i warzyw(pod kątem hodowli):

10 najgorszych owoców i warzyw:

– ogórki zielone
– pomidorki koktajlowe
– nektarynki
– brzoskwinie
– winogrona
– seler
– szpinak
– ziemniaki
– jabłka
– truskawki

12 najlepszych owoców i warzyw:

– ananas
– szparagi
– kantalupa
– kiwi
– grejpfrut
– kabaczek
– cebula
– awokado
– bataty
– mango
– kalafior
– słodki groszek

Komentarze: