Wiemy, że większość warzyw możemy jeść na surowo, co pozwala nam uzyskiwać większą ilość składników odżywczych niż w przypadku ich gotowania. Są jednak produkty, które dają nam większy zysk zdrowotny, gdy dokładnie je ugotujemy.
Pomidory
Pomidory to praktycznie owoce, rosną na drzewach. Zazwyczaj je gotujemy i używamy jako dodatek do potraw. Zdarza się jednak, że jemy je na surowo np. jak jabłka.
Pomidory to bogate źródło likopenu i witaminy C, które są lepiej przyswajalne przez nas organizm, gdy poddamy je obróbce cieplnej.
Brokuły
Są pełne antyoksydantów i fitochemikaliów niezbędnych dla zdrowia. Co więcej, znajdziemy w nich także polifenole i karotenoidy. To właśnie sprawia, ze brokuły są nazywane super-żywnością.
Aby jednak uzyskać korzyści i móc przyswajać te składniki powinniśmy poddać brokuły obróbce cieplnej. Podczas wyższej temperatury brokuły uwalniają karotenoidy i polifenole i stają się one łatwiej przyswajalne.
Marchew
To źródło beta-karotenu, błonnika, minerałów i witamin. Podobnie jak w przypadku brokułów, o wiele więcej karotenoidów wydziela się, gdy poddamy warzywo gotowaniu.