Witamina B12 to jedna z najważniejszych witamin, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Dzięki niej powstaje nasze DNA, a także czerwone krwinki i komórki nerwowe.
Ile witaminy B12 powinniśmy spożywać?
Nie ma jednej stałej ilości, którą człowiek powinien przyjmować. Wiadomo jednak, że niezależnie od diety, aktywności fizycznej czy płci każdy powinien dbać o jej obecność w diecie.
Źródła witaminy B12
Największe ilości możemy znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, co może nie być tak przyjemną wiadomością dla wegan.
– tuńczyk
– małże
– jogurt naturalny
– mleko
– polędwica
– pierś z kurczaka
– jajka
– podroby
– pstrąg
Niedobór witaminy B12
Objawy niedoboru witaminy B12 są łatwe do zdiagnozowania:
– zaparcia
– mrowienie
– niedokrwistość
– utrata masy ciała
– zmęczenie
– drętwienie nóg i rąk
Nadmiar witaminy B12 w organizmie
Rzadko dochodzi do takiej sytuacji z racji utrudnionej dostępności tej witaminy. Ciężko byłoby nam zjeść tyle pokarmu, aby przedawkować witaminę B12.