Witamina C to silny antyoksydant, który zazwyczaj kojarzy się ze sposobem na przeziębienie. To słuszny punkt widzenia, jednak witamina C daje znacznie więcej możliwości. Oto kilka z nich.
Ludzkie ciało nie jest w stanie produkować własnej witaminy C, dlatego musimy ją pobierać z pożywienia. Witamina C działa odkwaszająco, dlatego warto spożywać ją regularnie wraz z produktami diety, aby niwelować produkcję wolnych rodników.
Zaburzenia ilości witaminy C mogą prowadzić do zwiększone ryzyka infekcji, zaburzeń snu, osłabienie mięśni.
Jaki jest najlepszy rodzaj? Syntetyczne czy naturalne?
Acerole zawarte w owocach i te zawarte w tabletkach nie wykazują znaczącej różnicy w przyswajalności. Przyjmowanie witaminy C z owoców czy warzyw wiąże się z dodatkową ilością cukrów w diecie, co dla niektórych osób może być niepożądane.
Właściwa dawka
Witamina C nie powinna być spożywana w nadmiernych ilościach. Jej zbyt duża dawka może wywoływać biegunkę oraz zaburzać działanie innych antyoksydantów.
Dobrym rozwiązaniem może być łączenie witaminy C z witaminą A i E. Daje to odpowiednią niewykluczającą się reakcję biochemiczną.
Średnie dawki witaminy C to 500-1500 mg na dobę.