p1ag50kcmh15151hj5o3pu1f12r43

Siarka to jeden z makroelementów niezbędnych do życia. Jest ważnym składnikiem struktury białkowej, a także wchodzi w skład wielu innych elementów pełniących rozmaite role w metabolizmie. Niedobór siarki występuje na ogół przy ograniczonym spożyciu białka, a także nasila się z wiekiem na skutek ograniczonej zdolności wchłaniania jej w przewodzie pokarmowym.

Blokada funkcji minerałów

Jedną z pierwszych reakcji organizmu cierpiącego na niedostatek siarki jest utrata dobrej formy we wszystkim, co wiąże się z pozycją skóry, a więc utrata jej jędrności, twardnienie i wypadanie włosów, osłabienie paznokci. Drugi sygnał dociera ze stawów, które zaczynają sprawiać ból. Trzecia sprawa to upośledzony metabolizm, którego wynikiem są trudności z przyswajaniem takich minerałów, jak krzem, potas, magnez, wapń, żelazo, sód i jod, co w konsekwencji doprowadza do zaburzeń organicznych.

Mówiąc obrazowo, dziwimy się nieraz, że konsumujemy dużo wapnia, a z badań wynika, że dopadła nas osteopenia (to taki wstęp do osteoporozy), a jeżeli nic z tym nie zrobimy, to osteoporozę mamy jak w banku. Otóż tak właśnie się dzieje, bo wapń nie wchłania się, gdyż brakuje mu przewodnika albo inaczej – katalizatora, czyli siarki

Ciąg dalszy w „KiF Sport” nr 11/2016

Komentarze: