635958367040930177-1230859380_FF

Osoby, których menu w dużej mierze opiera się o pokarmy fast-food wykazują duże ilości ftolanów – chemikaliów używanych w produkcji materiałów plastikowych i przedmiotów związanych z wyrobami mleczarskimi.

W badaniu przeprowadzonym na grupie 9 tys osób zauważono pewną prawidłowość. Badając mocz stwierdzono, że osoby regularnie jedzące fast-foody mają zwiększone ilości chemicznych substancji, a dokładniej dwóch ftalanów: ftalanu diizononylu (DINP) i di-2-ethylhexylphlatate (DEHP).

Co jest przyczyną?

Głównymi źródłami tych substancji są produkty mięsne, zboża, ciasta i produkty przetworzone.  Nie sposób wskazać, które produkty fastfood zawierają te substancje, jednak badania wskazują, że osoby regularnie je spożywają posiadają wyższy ich poziom.

Substancje szkodliwe to m.in.: bisfenol, który wykorzystywany jest przy produkcji plastikowych opakowań. Wpływa na zaburzenia zdrowia (nadciśnienie) oraz zaburzenia behawioralne.

Komentarze: