adhd

Niezdrowa i niezbilansowana dieta u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia ADHD u dzieci. W badaniach zauważono, że nadmierna ilość tłuszczu i cukru w diecie zaburza funkcjonowanie genu IGF2, który wspomaga rozwój płodu w zakresie mózgu.

Zła dieta wpływa na gen IGF2, który ma wpływ na rozwój obszarów mózgu u dziecka w łonie matki. Łączy się to z procesem tworzenia DNA, kiedy do nici zostaje dołączona cząsteczka odpowiadająca nadpobudliwości ruchowej.

IGF2 uczestnicy także w rozwoju móżdżku oraz hipokampa, których działanie zostaje zaburzone przy ADHD.

Dieta bogata w przetworzoną żywność o dużej zawartości tłuszczu i cukru wpływa na zaburzenia DNA, w tym utrudnienie procesu tworzenia nici DNA.

W związku z tym warto pamiętać o równowadze w diecie, która ma niezwykle duży wpływ na rozwój płodu.

Źródło: „Journal of Child Psychology and Psychiatry”

Komentarze: