Ketoza – wady i zalety

Słowo „ketoza” kojarzy się z dietą o bardzo niskim poziomie węglowodanów (poniżej 100 g), co w rezultacie powinno doprowadzić do znacznej utraty tkanki tłuszczowej.

Ketogeniczna dieta została wprowadzona po raz pierwszy jeszcze w roku 1921 jako pomocniczy środek leczniczy dla dzieci chorujących na epilepsję. Zmiany metaboliczne, jakie zachodziły w centralnym układzie nerwowym, doprowadzały w rezultacie do coraz rzadszych epizodów padaczkowych.

Teraz dla odmiany naukowcy wzięli pod uwagę wpływ diety niskowęglowodanowej na proces redukcji tkanki tłuszczowej. O ile w diecie normalnej stosuje się zwykle 40% węglowodanów, to dieta ketogeniczna odznacza się skrajnie niskim ich poziomem., natomiast poziom białka i tłuszczu ulega zwiększeniu.

O wadach i zaletach ketozy, bardzo ważne dla kulturystów, przeczytacie w KiF nr 12/2011.

Komentarze: