Kawa to nie jedyny sposób na pobudzenie naszego ciała i mózgu. Istnieje wiele produktów, które potrafią dodać sił naszemu „komputerowi” na długi czas, zwiększyć jego efektywność i zadbać o jego zdrowie.

 

1. Kurkuma.

Dodawana do potraw potrafi obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Ma także działanie przeciwutleniające.

 

2. Jagody.

Bogate źródło polifenoli (antocyjanów), które sprzyjają szybszemu i wydajniejszeuy funkcjonowaniu mózgu. Zapobiegają także starzeniu się komórek i wykazują działa antyrakowe.

 

3. Awokado.

Wymieniane na każdym kroku. Bogate w kwasy tłuszczowe wielonienasycone i jednonienasycone. Doskonałe dla mózgu i zdrowia skóry.

 

4. Pomarańczowe warzywa i owoce.

Wszystkie produkty o tym kolorze są niezwykle skuteczne w utrzymaniu zdrowia mózgu. Beta-karoten sprzyja funkcjom poznawczym i zapamiętywaniu.

Ponadto, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy chroniąc nasz przed komórkami rakowymi.

 

5. Kawa.

Spożywana z ziaren, nie zaś instant, ma działanie pobudzające i zwiększające funkcje poznawcze. Pobudza układ nerwowy i sprzyja zapobieganiu choroby Alzheimera.

Kawa pomaga niszczyć utleniacze dostarczane w pokarmie.

 

6. Łosoś.

Źródło kwasów omega i kwasów tłuszczowych. Jest to także dobre źródło witaminy D, które redukuje ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

 

7. Wino.

Jeden kieliszek wina jest bogaty w polifenole, które potrafią efektywnie niszczyć komórki rakowe i utleniacze. Zmniejsza to ryzyko występowania chorób mózgu.

Komentarze: