Co w naszej diecie może niszczyć wątrobę? Najnowsze badania wykazały, że najgroźniejsze są tłuszczetrans i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. To właśnie one wpływają na stłuszczenie wątroby.

Stłuszczenie wątroby następuje zazwyczaj od nadmiaru alkoholu, jednak może ono występować także przy niewłaściwej diecie. Charakteryzuje się to nagromadzeniem tłuszczu w wątrobie, a komórki wątrobowe są zastępowane tkanką bliznowatą, zwaną marskością wątroby.

Składniki szkodzącymi i wpływającymi na stłuszczenie wątroby są tłuszcze trans i syrop kukurydziany. Tłuszcze trans znajdują się przede wszystkim w przetworzonych produktach i zazwyczaj nie są wymieniane na etykietach. Syrop kukurydziany występuje w praktyczni wszystkich słodkich produktach (napoje, słodycze).

Już małe ilości tłuszczów trans i syropu kukurydzianego połączonych razem mogą być szkodliwe na zdrowia wątroby i przyczyniać się do nadwagi, otyłości i chorób metabolicznych.

Komentarze: