Dieta powinna być zrównoważona, a to oznacza, że muszą w niej znaleźć wszystkie niezbędne substancje wpływające na wszystko niezbędne procesy zdrowotne. Ważnym elementem jest działanie alkaliczne, które kontroluje gospodarkę elektrolitową i pH.

Przykładowe wartości pH:

1 M kwas solny     0
Kwas akumulatorowy < 1,0
Kwas żołądkowy 1,5 – 2
Sok cytrynowy 2,4
Coca-Cola 2,5
Ocet 2,9
Sok pomarańczowy 3,5
Piwo 4,5
Kawa 5,0
Herbata 5,5
Kwaśny deszcz < 5,6
Mleko 6,5
Chemicznie czysta woda 7
Ślina człowieka 6,5 – 7,4
Krew 7,35 – 7,45
Woda morska 8,0
Mydło 9,0 – 10,0
Woda amoniakalna 11,5
Wodorotlenek wapnia 12,5
1 M roztwór NaOH 14

 

Awokado, banany i jagody

Awokado i banany mają działanie przeciwutleniające i zapobiegają przez rakiem. Przy pH 8.0 mają dobre działanie potasowe. Jagody z kolei regulują znacząco ciśnienie krwi.

Marchew, seler, czosnek

To silne przeciwutleniające produkty, bogate także w błonnik, który pomaga utrzymywać równowagę zasadowo-kwasową oraz hormonalną. Produkty te mają pH 8.0.

Jabłka i morele

Jabłka dzięki swojej lekkostrawności pozwala utrzymywać odpowiednią równowagę zasadowo-kwasową. Nie obciążają żołądka. Do tego posiadają błonnik. Morele z kolei pomagają chronić przed wolnymi rodnikami i redukują cholesterol. Ich wartość pH wynosi 8.0.

Winogrona, gruszki i ananas

Owoce te obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca, są bogate w przeciwutleniacze i witaminą A, B i C. Ich pH wynosi 8,5.

kif_cover_warsztaty_02

Kiwi

Kiwi jest pełne flawanoidów, które działają antyoksydacyjnie. Jest bogate w witaminę C. Zawarty w kiwi potas pomaga komórkom przechowywać płyny ustrojowe i elektrolity. To z kolei wpływ na kontrolę tętna i ciśnienia krwi. Jego pH wynosi 5,5.

Limonka, mango i papaja

pH wszystkich tych owoców wynosi 8,5. Wszystkie te owoce są także bogate w przeciwutleniacze, witaminę A i C, a także minerały. Spożywanie mango do posiłków poprawia środowisko zasadowe w żołądku.

Pieprz cayenne

Jego wartość wynosi 8,5. Znajdziemy w nim także witaminę A. Sprzyja on redukcji stresu oraz ma działanie antybakteryjne.

Rukiew wodna

Rzeżucha ma wartość pH 8,5 i uważana jest za super-food. Ma wysokie poziom żelaza oraz wapnia.

Kantalupa

Działa oczyszczająco na nerki. Ma niską zawartość cukru w porównaniu do innych owoców. Zawiera błonnik, a wartość pH to 8,5.

Arbuz

Arbuz jest owocem zasadowym przy wartości pH 8,5. Zawiera witaminę A, C oraz beta-karoten. Znajdziemy w nim także likopen – silny przeciwutleniający związek, który występuje także w pomidorach.

Komentarze: