Spinach

Kwas foliowy jest niezwykle ważny dla naszego organizmu, głównie dzięki uczestniczeniu w syntezie DNA i podziałach komórkowych. Które z dostępnych produktów mają najwięcej kwasu foliowego?

Kwas foliowy ma zasadnicze znaczenie dla naszego organizmu. Wpływa na tworzenie czerwonych krwinek, które przenoszą tlen z płuc do reszty ciała, w tym do mózgu i mięśni. Kwas foliowy jest także zalecany kobietom w ciąży z uwagi na jego działanie ochronne.

                                  Produkty zawierające kwas foliowy

 

1. Edamame – 1/2 kubka (60% zapotrzebowania).

Jest to rodzaj niedojrzałej soi. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, a także białko, błonnik, witaminę K i tiaminy.

 

2. Szpinak – 2 kubki (30% zapotrzebowania).

Popeye wiedział co robi jedząc szpinak. Jest on na liście najbogatszych warzyw w kwas foliowy. Oprócz tego, znajdziemy w nim beta-karoten, witaminę C, przeciwutleniacze i żelazo.

Warto jednak uważać na nadmiar szpinaku w diecie, gdyż jego duże ilości zwiększają ilość  szczawianów mających negatywny wpływ na nasze nerki.

 

3. Szparagi – 10 sztuk (31% zapotrzebowania).

Zawierają sporą dawkę kwasu foliowego, o ile będziemy dobrze je przygotowywać. Najlepszą metodą jest gotowanie na parze, zaś gotowanie w wodzie zmniejsza jego ilość.

Komentarze: