Dieta, aktywność fizyczna oraz metody relaksacji to sposoby na zmniejszenie poziomu stresu. Jak wiemy stres ma silny wpływ na obniżanie odporności oraz zwiększanie poziomu kortyzolu, tak więc warto znaleźć sposób, aby go ograniczać. Oto 4 produkty, które powinniśmy spożywać codziennie.

Zielone warzywa – oprócz zawartych w nich witamin znajdziemy także kwas foliowy, który produkuje dopaminę – hormon poprawiający samopoczucie, działającą uspokajająco

Indyk – jest bogaty w tryptofan, który ma wpływ na produkcję serotoniny (hormonu szczęścia). Tryptofan poprawia także jakość snu. Oprócz indyka występuje on także w soczewicy i jajach.

Łosoś – kwasy omega-3 przeciwdziałają produkcji kortyzolu (hormonu stresu). Stosowanie kwasów omega-3 zmniejsza jego wydzielanie o 20% i poprawia samopoczucie.

Orzechy nerkowca – orzechy nerkowca posiadają dużą ilość cynku, który obniża poziom lęku oraz zapobiega depresji.

Komentarze: