Morwa to owoc, który rośnie także w Polsce, gdyż lubi klimat umiarkowany. To owoc z rodziny jagodowych i podobnie jak jego krewni jest niezwykle zdrowy i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Dobra na trawienie

Morwa zawiera błonnik poprawiając tym samym trawienie i nasycenie. Może redukować zaparcia, skurcze mięśni gładkich oraz obniżać cholesterol i poprawiać krążenie krwi.

Zapobiega nowotworom

Wysoka dawka antyoksydantów wpływa na zwalczanie wolnych rodników, które mają znaczący wpływ na rozwój nowotworów.

Witamina C

Znamy jej silne działanie zarówno zdrowotne jak i regeneracyjne. Jest ona także silnym przeciwutleniaczem.

Zdrowe oczy

Zawarte w morwie karotenoidy poprawia widzenie i chronią nasze oczy przed promieniowaniem.

Regulują poziom cukru.

Morwa zawiera flawanoidy, który pozwalają lepiej kontrolować poziom cukru.

Komentarze: