Przy nieregularnej diecie, wysiłku fizycznym, stresie oraz nadmiarze spożywanych leków nasz organizm jest „WYJAŁOWIONY” z niezbędnych mikroelementów, które mają znaczący wpływ na nasz organizm i zdrowie. Zobaczcie czego najczęściej nam brakuje…

Mikroelementy to ogólne pojęcie uwzględniające witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i aminokwasy. To one pełnią najważniejszą rolę w naszym ciele, gdyż odżywiają każdą komórkę ciała, pomagają nam funkcjonować, myśleć czy podnosić ciężary. Zaburzenia ich ilości w organizmie mogą być odczuwalne od razu i wpływać na nasze samopoczucie i zdrowie.

 

SUPLEMENTACJA W DIECIE? DOWIEDZ SIĘ JAK JĄ DOBRAĆ – ZAPISZ SIĘ

16.01.2016(1)

Oto 5 najczęściej brakujących nam mikroelementów:

1 – Witamina E

Wiele produktów zawiera syntetyczną witaminę E, jednak naturalna jej forma (d-alfa tokoferol) jest znacznie bardziej aktywna biologicznie.

Witamina E dzieli się także na 2 rodziny chemiczne – tokoferole i tokotrienole, obie zawierają unikalne pochodne (alfa, beta, gamma i delta). Większość produktów multiwitaminowych zawiera tylko tokoferol alfa, zaś żadnych tokotrienoli, które są silnymi antyoksydantami.

W pożywieniu witaminę E znajdziemy m.in. w: oleje roślinne, migdały, margaryna, mąka, mleko, brukselka, kiełki, marchewka.

2 – Kwas foliowy

Powszechnie wiadomo, że to kobiety w ciąży najbardziej potrzebują kwasu foliowego. (witamina B9). Pomaga ona w rozwoju układu nerwowego dziecka. Jednak niektóre osoby mogą mieć trudności z przetwarzaniem kwasu foliowego, który zawarty jest w wielu suplementach do postaci czynnej.

W związku z tym zalecamy spożywanie naturalnych źródeł kwasu foliowego np. nasiona, orzechy, awokado, jaja, wątróbka, banan, brukselka, fasola, soczewica, pomidory, kapusta, sałata, buraki, orzechy.

Warto także pamiętać, że nadmiar kwasu foliowego może mieć negatywne skutki dla zdrowie więcej o tym znajdziecie w artykule – OBNIŻANIE ODPORNOŚCI ORGANIZMU

3 – Wapń

Jest istotny dla zdrowia kości. Jednak często suplementacja wapnia jest niewystarczająca, nie tylko z uwagi na małe dawki, ale przede wszystkim przez cytrynian wapnia.

Wapń jest niezbędny także w procesach przewodzenia impulsów elektrycznych, skurczu mięśni gładkich i szkieletowych oraz sercowego, wydzielaniu neurotransmiterów, regeneracji oraz obniżania stanów zapalnych.

Suplementacja powinna być wyłącznie dodatkiem do diety. Źródłami wapnia są: mleko, figi, fasola, sok pomarańczowy, sery, brokuły, jogurt, ryby.

4 – Magnez

Wszelkie możliwe reklamy mówią o niedoborze magnezu, jednak z pewnością w większości jest to chwyt marketingowy. Niedobory magnezu występują często jednak nie u każdej osoby. Najbardziej narażone są osoby aktywne fizycznie, stresujące się i zaniedbujące dietę.

Niedobór magnezu powoduje zaburzenia metaboliczne w organizmie np. zaburzenia apetytu. Ponadto, magnez wzmacnia mięśnie, poprawia ich regenerację, pełni rolę energetyczne, bierze udział w przemianie węglowodanów, poprawia myślenie i pamięć.

Co więcej, w połączeniu z wapniem i witaminą D wzmacnia kości. Poprawia też trawienie, reguluje pracę tarczycy i rozszerza drogi oddechowe oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Znajdziemy go w: roślinach strączkowych, jajach, czekoladzie, kaszy, ciemnym pieczywie, szpinaku, rybach, serach, bananach, orzechach, owocach morza.

5 – Witamina K

Jest niezbędna do utrzymania zdrowia kości i serca. Witamina K1 odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, K2 bierze udział w mineralizacji kości.

Witamina K znajduje się w rzepie, szpinaku, jogurtach, olejach, serze, jajach, ziemniakach, awokado, kapuście, ogórkach i brokułach.

Komentarze: