Kiełki uważane są na cudowne jedzenie dlatego, że mają duże ilości wartości odżywczych zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Nie są drogie, a przy tym smaczne.
Oto 5 powodów przekonujących do jedzenie kiełków:
– kiełki kapusty są dobre dla włosów dostarczając nam dużej dawki witaminy C i zapobiegając łysieniu bądź nadmiernemu owłosieniu.
– jedzenie surowych kiełków zwiększa możliwości trawienne, przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm i krew.
– zawarte w kiełkach antyoksydanty zapobiegają siwieniu włosów oraz chronią nasze komórki przed nowotworami.
– kiełki pomagają w redukcji wagi ciała, gdyż są niskokaloryczne i zawierają błonnik.
– kiełki obniżają poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia oraz normują pracę serca.