Rzodkiew występuje zarówno w małej jak i dużej postaci, obie z nich posiadają zdrowotne właściwości. Zobaczcie jakie…

Chroni przed nowotworem

Reglarne spożywanie rzodkiewki zmniejsza ryzyko raka. Dzięki dużej ilości witaminy C – naturalnego antyoksydantu, lepiej chronimy swoje ciało przed wolnymi rodnikami. Rzodkiew chroni szczególnie przed rakiem żołądka, jelit, jamy ustnej, okrężnicy i jelit.

Chroni przed żółtaczką

Rzodkiew pomaga w oczyszczaniu krwi, usuwanie toksyn, a także wyrównywaniu bilirubiny we krwi. Ponadto, spożywanie rzodkiewki zwiększa dopływ tlenu do komórek.

Pomaga chudnąć

Rzodkiewka ma niewiele kalorii, dużo błonnika i dużo wody. Jest sycąca i może stanowić dużą część nasze diety redukcyjnej.

Dobra dla nerek

Rzodkiewka ma właściwości diuretyczne pomagające w usuwaniu toksyn z krwi oraz oczyszczaniu nerek poprzez częstsze wydalanie moczu.

Likwiduje zaparcia

Rzodkiewka jest dobra dla układu trawienna, nie tylko z uwagi na niską kaloryczność i dużą ilość wody, ale także dzięki błonnikowi, który reguluje proces trawienia i wydalania.

Komentarze: