Popularny obecnie olej kokosowy, jest zalecany dla każdego i na wszystko. Przez lata był pomijany z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nasyconych, dziś wiemy jednak, że kwasy te różnią się między sobą i mogą mieć pozytywny wpływ na nasze ciało.

Około 92% tłuszczów kokosowych to tłuszcze nasycone. To właśnie ta informacja wiele lat odstraszała konsumentów przed produktem kokosowym. Od niedawna jednak zmieniło się podejście do dietetyki tłuszczowej, a wiele badan potwierdziło, że kwasy te mogą wpływać na zdrowie.

Ponadto, kokos, olej kokosowy czy orzechy kokosowe zawierają żelazo, fosfor, cynk, błonnik i wiele innych składników odżywczych.

Oto 5 powodów, które powinny przekonać Was do spożywania oleju kokosowego:

Zdrowe serce – Wiele badań wykazało, że tłuszcze nasycone mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia. Kwestią jest ilość i długość łańcuchów. Ponadto, olej kokosowy zawiera fenolowe przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych.

Dodatkowo, 2 łyżki oleju kokosowego obniżają ilość cholesterolu LDL i zwiększają ilość HDL.

Trzewna tkanka tłuszczowa – Olej kokosowy ma także wpływ na ilość wewnętrznej tkanki tłuszczowej. Jego spożycie wiąże się ze zmniejszeniem głębokiego tłuszczu w jamie brzusznej, który związany jest z chorobą układu krążenia, cukrzycą typu II i otyłością.

Inne badania wskazują także na działanie zmniejszające łaknienie. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki metabolizowaniu tłuszczów i kwasów o średniej długości łańcuchów.

Zdrowy mózg – Sok z młodego kokosowa wpływa na zmniejszenie się ilości białek związanych z powstawaniem choroby Alzheimera.

Padaczka – Dieta ketogeniczna (niskowęglowodanowa o wysokiej zawartości tłuszczu) pomaga redukować napady padaczkowe u dzieci, które często są odporne na leki. W badaniu opisanym przez w „The Lancet” dowiadujemy się, że średniej długości łańcuchy z oleju kokosowego są przekształcane w ketony, które nie tylko odpowiadają za energetykę, ale także zmniejszoną częstość napadów padaczkowych.

Bakterie i wirusy – Około 50% kwasów nasyconych oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, który zabija bakterie i drożdże. Co więcej, w badaniach stomatologicznych zauważono, że olej kokosowy redukuje także płytkę nazębną i nieświeży oddech.

Dowiedz się więcej o swojej diecie i diecie sportowców – ZAPISZ SIĘ

kif_baner_600x200_02

Komentarze: