Cukinia to doskonałe warzywo zarówno jako uzupełnienie dania mięsnego, ale także jako element dania wegetariańskiego. Zawiera witaminy, minerały, a przy tym mało kalorii. Oto kilka informacji, o których powinniście wiedzieć, jeśli lubicie cukinię.
1. Zawiera mało kalorii.
Jedna filiżanka cukinii zawiera jedyne 19 kalorii. Jest to o 50% mniej niż brokuły czy brukselka. Cukinia jest idealna do pieczenia, smażenia, gotowania czy grillowania.
W 100g cukinii znajdziecie:
- Białko – 0,6g
- Węglowodany – 4g
- Tłuszcz – 0,1g
2. Cukinia dobra dla serca.
Cukinia zawiera sporą dawkę potasu (295 mg w jednej filiżance). Jak wiadomo, potas pozytywnie wpływa na kontrolę ciśnienia krwi oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu i chorób serca.
Cukinia to także naturalny antyoksydant, gdyż zawiera sporo witaminy C, która wpływa na lepszą kondycję żył i tętnic.
3. Cukinia nie tylko zielona.
Jest również żółta odmiana cukinii. Rzadziej pojawia się w polskich sklepach. Różni się nieco smakiem od zielonej. Jest nieco słodsza.
4. Odtruwa.
Cukinia ma właściwości oczyszczające. Chroni nasz przed toksycznymi i szkodliwymi substancjami. Poprawia proces trawienia, a także pomaga odkwaszać organizm, zwłaszcza osób, które jedzą dużo białka, w tym mięso czy groch.
5. Garść witamin.
W cukinii znajdziemy nie tylko witaminę C i potas jak opisywaliśmy wyżej, ale także witaminy B1, B2, beta-karoten, witaminę A.