Nie musimy Was przekonywać, że tłuszcze dzielą się na te dobre i na te złe. Wiadomo również, że te dobre powinny znaleźć się w diecie każdej osoby, która o siebie dba. Kwasy tłuszczowe poprawia układ krążenia, pracę mózgu oaz pomagają spalać tkankę tłuszczową. Mamy dla Was produkty, które pomimo tego, że można nazwać je tłustymi, są zdrowe.

Ryby – zawierają kwasy wielonacysone, w tym omega-3. Są zdrowymi kwasami, które mają działanie obniżającej ryzyko występowania chorób serca, poprawiające pracę mózgu, zmniejszenia zapalenia stawów, czy zapobiegania demencji.

Orzechy – zawierają naturalne kwasy tłuszczowe, które zapobiegają występowaniu chorób układu krążenia, a także cukrzycy typu II. Kanadyjskie badania, opublikowane w czasopiśmie „Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases„, opracowane przez badaczy Uniwersytetu w Toronto wykazały, że już 40 g orzechów dziennie (migdałów, włoskich, laskowych, pistacji, makadamii, ziemnych, pekan, piniowych, brazylijskich, nerkowca) zmniejszają ryzyko tych chorób o ponad 50%.

Produkty mleczne – umiarkowana ilość kwasów tłuszczowych w maśle, mleku i serach nie wpływa negatywnie na nasze ciało. Mogą być one nawet korzystne dla naszego układ krążenia. Niegdyś sądzono, że kwasy nasycone zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Okazuje się jednak, że ograniczona ich ilość jest wskazana, dlatego, że podnoszą one poziom dobrego cholesterolu.

Oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, czy palmowy są pełne kwasu alfa-linolowego (omega-3), który zawarty jest również w orzechach i awokado. Najnowsze badania, przeprowadzone przez Uniwersytet w Toronto mówią, że dodawania do diety olejów roślinnych można znacząco redukować ryzyko występowania cukrzycy typu II oraz obniżać ryzyko chorób wieńowych.

Mięso – wszystkie tłuszcze zwierzęce były kiedyś demonizowane i uznawane jako niezdrowe. Nowe badania wskazują jednak, że umiarkowane ilości spożywanego mięsa (tłuszczów zwierzęcych) mogą mieć jedynie pozytywne skutki dla naszego organizmu. Ponadto, mięso zawiera również minerały i witaminy, które wspomagają prace organizmu oraz w połączeniu z kwasami tłuszczowymi stanowią nie zastąpioną mieszankę zdrowotną (np. żelazo, witaminy B, cynk). Różnorodne i umiarkowane spożywanie mięsa białego i czerwonego wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, zwiększenie siły serca i wydolności układu krążenia.

Komentarze: