Jeśli lubimy dodać coś do dania bądź zjeść jakąś owocową przekąskę to powinniśmy wiedzieć, które z nich najmniej zaburzą nasz bilans kaloryczny. Oto 6 przykładów niskokalorycznych dodatków.
1. Oliwki.
Oliwki to owoce, podobnie traktowane jak wiśnie i morele. Mają silne działanie antyoksydacyjne chroniąc nasze komórki przed wolnymi rodnikami.
Można je spożywać na zimno i ciepło praktycznie w każdej postaci. Są niskokaloryczne.
w 100 g (169 kcal):
Białko – 2 g
Węglowodany – 4,4 g
Tłuszcze – 15 g
2. Awokado.
Kolejne źródło kwasów tłuszczowych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Witamina A zawarta w awokado pomaga wzmacniać odporność, widzenie oraz wzrost komórek.
W 100 g (160 kcal):
Białko – 2 g
Węglowodany – 8 g
Tłuszcze – 14 g
Błonnik 6,7 g
3. Rabarbar.
Zawiera w sobie sporo witaminy K, która poprawia znacząco funkcje poznawcze mózgu takie jak pamięć, odtwarzanie informacji czy hamowanie starzenia się mózgu.
W 100 g (21 kcal):
Białko – 0,9 g
Węglowodany – 4 g
Tłuszcze – 0,2 g
4. Żurawina.
Wbrew pozorom żurawina to niskokaloryczny owoc, który ma bardzo pozytywny wpływ na układ moczowy. Ponadto zawiera dużą witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Jej spożywanie poprawia wrażliwość na insulinę, ciśnienie rozkurczowe, zmniejsza stany zapalne i obniża ilość trójglicerydów.
W 100 g (46 kcal):
Białko – 0,39 g
Węglowodany – 12 g
Tłuszcze – 0,13 g
Błonnik – 4,6 g
5. Maliny.
Nie tylko zawierają błonnik, ale także wpływają na odbudowę florę bakteryjną jelit usprawniając układ odpornościowy. Poprawiają także pracę układu krążenia, zapobiegają cukrzycy typu II oraz otyłości.
W 100 g (28 kcal):
Białko – 1,2 g
Węglowodany – 5 g
Tłuszcze – 0,25 g
6. Kiwi.
Nie każdy może je spożywać z uwagi na uczulające właściwości, jednak w diecie pozwala na dostarczanie dużych ilości witaminy C. Oprócz tego, jego regularnego spożywanie poprawia sen, zmniejsza oporność insulinową, zmniejsza problemy sercowe.
W 100 g (60 kcal):
Białko – 1 g
Węglowodany – 11 g
Tłuszcze – 0,52 g
Błonnik – 3 g