Jeśli lubimy dodać coś do dania bądź zjeść jakąś owocową przekąskę to powinniśmy wiedzieć, które z nich najmniej zaburzą nasz bilans kaloryczny. Oto 6 przykładów niskokalorycznych dodatków.

1. Oliwki.

Oliwki to owoce, podobnie traktowane jak wiśnie i morele. Mają silne działanie antyoksydacyjne chroniąc nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

Można je spożywać na zimno i ciepło praktycznie w każdej postaci. Są niskokaloryczne.

w 100 g (169 kcal):

Białko – 2 g
Węglowodany – 4,4 g
Tłuszcze – 15 g

2. Awokado.

Kolejne źródło kwasów tłuszczowych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Witamina A zawarta w awokado pomaga wzmacniać odporność, widzenie oraz wzrost komórek.

W 100 g (160 kcal):

Białko – 2 g
Węglowodany – 8 g
Tłuszcze – 14 g
Błonnik 6,7 g

3. Rabarbar.

Zawiera w sobie sporo witaminy K, która poprawia znacząco funkcje poznawcze mózgu takie jak pamięć, odtwarzanie informacji czy hamowanie starzenia się mózgu.

W 100 g (21 kcal):

Białko – 0,9 g
Węglowodany – 4 g
Tłuszcze – 0,2 g

4. Żurawina.

Wbrew pozorom żurawina to niskokaloryczny owoc, który ma bardzo pozytywny wpływ na układ moczowy. Ponadto zawiera dużą witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Jej spożywanie poprawia wrażliwość na insulinę, ciśnienie rozkurczowe, zmniejsza stany zapalne i obniża ilość trójglicerydów.

W 100 g (46 kcal):

Białko – 0,39 g
Węglowodany – 12 g
Tłuszcze – 0,13 g
Błonnik – 4,6 g

5. Maliny.

Nie tylko zawierają błonnik, ale także wpływają na odbudowę florę bakteryjną jelit usprawniając układ odpornościowy. Poprawiają także pracę układu krążenia, zapobiegają cukrzycy typu II oraz otyłości.

W 100 g (28 kcal):

Białko – 1,2 g
Węglowodany – 5 g
Tłuszcze – 0,25 g

6. K‌iwi.

Nie każdy może je spożywać z uwagi na uczulające właściwości, jednak w diecie pozwala na dostarczanie dużych ilości witaminy C. Oprócz tego, jego regularnego spożywanie poprawia sen, zmniejsza oporność insulinową, zmniejsza problemy sercowe.

W 100 g (60 kcal):

Białko – 1 g
Węglowodany – 11 g
Tłuszcze – 0,52 g
Błonnik – 3 g

Komentarze: