Dieta to główny czynników przyspieszający bądź hamujący proces starzenia. Nieodpowiednie dobieranie składników może sprawić, że dość szybko zauważymy, że nie jesteśmy wieczni młodzi. Oto kilka z nich.

 

Słodycze

Cukier, a raczej jego olbrzymia ilość wpływa na starzenie się komórek. Nadmiar cukru wpływa na proces glikacji czyli przeciążenie, które objawia się  nadmiarem glukozy i łączeniem jej z cząsteczkami białek.

To może powodować uszkodzenia skóry (dokładniej kolagenu, który wpływa na jej kondycję).

Ponadto, cukier wpływa także niekorzystnie na uzębienie niszcząc szkliwo.

 

Alkohol

Nie jest wskazany z założenia dla osób trenujących. Obniża wydolność, sprawność i wytrzymałość. Dzieje się tak, gdy wątroba dostaje sygnał o alkoholu, który dla naszego ciała jest trucizną, zaczyna niezwykle ciężko pracować. Usuwanie toksyn (alkoholu) to proce dość ciężki dla wątroby, dodatkowo jeśli gromadzą się one w wątrobie, wtedy występują problemy takie jak: trądzik, zmarszczki, zmiany skórne, plamy itp.

Ponadto, alkohol wpływa na odwodnienie, co nie sprzyja korzystnemu wyglądowi.

 

Grillowane mięso

Spożywane w dużych ilościach zwiększa ilość weglowodorów w naszym organizmie, co przyczynia się do rozkładu kolagenu w skórze.

 

Białe wino

Kto by się spodziewał, że białe wino ma tak duży wpływ na uszkodzenia zębów. Zawarty w nim kwas prowadzi do uszkodzenia szkliwa, a to z kolei powoduje powstawanie większej ilości przebarwień.

 

Słone produkty

Konserwy, chipsy i tego rodzaju przekąski powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. Dzieje się tak, gdy poziom sodu jest podwyższony. To sprawia, że osoba z nadmiarem wody w organizmie wygląda na napuchniętą, często z podkrążonymi oczami.

W takich wypadkach korzystnie wpływa kofeina np. czarna kawa.

 

Przetwory mięsne

Mamy na myśli takie produkty jak kiełbaski, kabanosy, parówki czy boczek. Wiele z tych produktów zawiera siarczyny i inne środki konserwujące, które często wywołują zapalenie skóry i przyspieszenie procesu starzenia.

Dodatkowo, produkty te są bogate w sól, która powoduje wyżej opisany stan obrzęku.

Komentarze: