Jesteście ciekawi jakie wskazówki żywieniowe ma dla Was Arnold Schwarzenegger? Jak on budował swoje mięśnie, w jaki sposób jadł na „masie” oraz co jest ważne dla zdrowia w diecie? Sprawdźcie 7 wskazówek dietetycznych.

1. Zawsze się rozwijaj.

Kluczem jest ciągłe zwiększanie wiedzy z zakresu dietetyki. Tak, jak mięśnie potrzebują bodźców tak samo nasza dieta musi być odpowiednim zróżnicowanym bodźcem.

Wciąż powstają nowe metody żywienia, a wiele badan odkrywa nowe właściwości wielu produktów. Warto to śledzić i wiedzieć jakie mamy możliwości.

2. Białkowy priorytet.

Znaczenie białka w diecie osób trenujących siłowo pod kątem swojej sylwetki jest niezwykle duże. Białko wpływa na wiele procesów – syntezy białka, metabolizmu, podziału komórkowego, budowy włókien mięśniowych czy regulacji hormonów i głodu.

Wszelkie rodzaje źródeł białkowych powinny znajdować się w diecie, chyba, że niektóre z nich są przez nas źle trawione bądź wręcz zabronione.

3. Oblicz spożycie białka.

To, że białko jest niezbędne nie oznacza, że możemy je jeść bez umiaru. Nadmiar w białka w diecie może wywołać szereg zaburzeń, w tym zaburzenie pracy nerek, która może być groźne dla życia.

Aby w pełni korzystać z białka należy liczyć jego ilość w diecie dzieląc to na każdy posiłek, uwzględniając wysiłek oraz pracę.

4. Myśl o żółtkach.

Tłuszcze w diecie, a do tego tłuszcze z jajek są nam potrzebne. Sam Arnold uwzględniał żółtka z jaj pomimo iż uważało się wtedy, że zawierają one niezdrowe tłuszcze. Dziś wiemy, ze te tłuszcze są nam potrzebne.

Spożywając i kontrolując ilość żółtek możemy regulować cholesterol, tkankę tłuszczową oraz dostarczać dodatkowe ilości witamin i minerałów.

5. Tłuszcz może być groźny.

Tak, jak z białkiem, należy uważać z tłuszczem. Wiemy, że 1 g tłuszczu to 9 kcal, zatem w nadmiarze może być to prosty i szybki sposób na zwiększanie masy ciała. Pamiętajmy także, że nadmiar tłuszczu w diecie może obciążać naszą wątrobę.

Nadmiar tłuszczów nasyconych może zaburzać poziom testosteronu i utrudniać budowę masy mięśniowe, regenerację czy redukcję tłuszczu.

6. Wybieraj ostrożnie.

Wiedza pozwala dobierać takie produkty, które przede wszystkim nie wpływają na siebie w sposób negatywny oraz potrafią pobudzić procesy niezbędne dla naszego zdrowia.

Czytaj etykiety, sprawdzaj zawartość składników odżywczych oraz dbaj o świeżość produktów.

7. Dostosuj jedzenie od okresu treningowe.

Oznacza to, że powinnyśmy dobierać ilość kalorii, rodzaj białka, rodzaj tłuszczów i węglowodanów w zależności od intensywności treningów, okresy budowy masy mięśniowej, redukcji tłuszczu.

Jeśli jesteśmy na masie to warto zwiększyć spożycie tłuszczów albo częściej spożywaj czerwone mięso.

Jeśli dbamy o redukcję tłuszczu to wybierajmy chude źródła białka.

Komentarze: