Lubicie jeść, ale Wasza dieta nie pozwala na folgowanie? Jest kilka produktów, które są tak mało kaloryczne, że nie mają praktycznie żadnego wpływu na powstawanie tkanki tłuszczowej.

 

1. Seler.

Jedząc seler spalamy więcej kalorii niż ma on sam. Proces metabolizmu przyspiesza poprzez dostarczania pożywienia, jednak seler zawiera tylko 40 kcal w 100 g. Zatem więcej energii potrzebujemy, aby spalić spożyte warzywo niż ma ono samo w sobie.

Seler jest także znany afrodyzjakiem.

 

2. Papryka.

Choć jest dość ciężkostrawna i nie zaleca się jej spożywania przed snem to sama w sobie jest bardzo pożywnym warzywem i zawiera jedyne 32 kcal w 100 g.

Może być idealnym dodatkiem, które można nafaszerować ryżem, kaszą czy mięsem.

 

3. Jarmuż.

Jarmuż także zawiera niską zawartość kalorii – 30 kcal w 100 g. Ma właściwości zwiększające siłę oraz zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i minerałów jak magnez czy potas.

 

4. Brokuły.

Zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. Jego działanie fitochemiczne ma wpływ na zmniejszania ryzyka wystąpienia nowotworów. Są pełne błonnika, zatem bardzo szybko sycą i mogą być idealnym dodatkiem do posiłku lub posiłkiem samym w sobie. W 100 g znajduje się 30 kcal.

 

5. Kapusta.

Czerwona kapusta zawiera mnóstwo substancji przeciwnowotworowych. Czerwono-fioletowa barwa jest jednym z pigmentów, które są jednocześnie substancją przeciwutleniającą wolne rodniki.

Kapusta wpływa pozytywnie na kondycję układu krwionośnego. Stanowi dobry dodatek do posiłków lub jako posiłek sam w sobie. W 100 g znajdziemy 28 kcal.

 

6. Kalafior.

Zawiera jedyne 20 kcal w 100 g, to praktycznie nic jeśli chodzi o całodzienną dietę. Zawiera sporo minerałów w tym potas, sód, żelazo.

 

7. Pomidorki koktajlowe (cherry).

Kalorii coraz mniej, bo jedyne 11 w 100 g. Można je jeść praktycznie bez ograniczeń. Pomidory zawierają mnóstwo potasu i smakują przy tym znakomicie, szczególnie w okresie letnim, kiedy przypominają raczej smaczny owoc niż warzywo.

Mają one także działanie obniżające poziom cukru we krwi.

 

8. Szpinak.

20 kcal na 100 g to wciąż bardzo mało. Szpinak zawiera mnóstwo antyoksydantów oraz pozwala na zwiększania przepływu tlenku azotu, co ma bezpośrednie zastosowanie podczas treningu. Przyspiesza on także proces regeneracji po wysiłkowej.

Komentarze: