W nowych badaniach przeprowadzonych przez fińskich lekarzy dowiadujemy się, że jajka mogą zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu II. Mit o złych jajkach już dawno przeminął i powracają one do łask stając się podstawą diety.
Niegdyś uważano, że zawarty w jajkach cholesterol jest wręcz zabójczy dla naszego organizmu. Dziś wiadomo jednak, że to bardzo zdrowe i chude źródło białka pewne aminokwasów i witamin. Nowe badania opublikowane na łamach „American Journal of Clinical Nutrition” mówią o odkryciu fińskich naukowców, którzy stwierdzili, że jaja mogą redukować ryzyko cukrzycy tupu II.
W analizie ponad 3000 osób Finowie brali pod uwagę przede wszystkim dietę i jej wpływ na ciało, głównie serce i ryzyko cukrzycy. W porównaniu zauważono, że mężczyźni jedzący ok. 4 jaj tygodniowo znacznie rzadziej chorowali na cukrzycę. Zależy to oczywiście nie tylko od diety, ale także od trybu życia i aktywności, jednak dzięki wartościom odżywczym w jajach można poprawić swoje zdrowie.
Jaja zawierają w sobie mnóstwo pełnowartościowego i chudego białka, dzięki czemu mają wpływ na metabolizm cukru we krwi, zmniejszenie stanów zapalnych, poprawę spalanie tkanki tłuszczowej czy zmniejszenie ryzyka cukrzycy.
Źródło: American Journal of Clinical Nutrition