Baobab to drzewo rosnące głównie na Madagaskarze. Jego owoc można spożywać surowy i ma lekko kwaskowaty posmak. Dodatkowo, owoc baobabu można suszyć i dodawać do produktów. Zobaczcie, jakie właściwości zdrowotne znajdziecie w tym egzotycznym owocu.

Wartości odżywcze

W 5 g baobabu znajdziemy 12 kcal oraz 2 g błonnika. Owoc jest bogaty w wapń, witaminę C, potas, magnez, cynk, witaminę A, tiaminę, witaminę B6 i bioflawonoidy. Działa także jako prebiotyk.

Baobab ma 10 razy więcej błonnika niż jabłko, 6 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 2 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody acai, 2 razy więcej wapnia niż mleko, 4 razy więcej potasu niż banany oraz 4 razy więcej magnezu niż awokado.

Układ pokarmowy

Spożywanie baobabu zmniejsza trawienie skrobi oraz obniża poziom cukru. Stosowany jest także w celach łagodzenia biegunki, zaparć czy problemów żołądkowych. Zwiększa także ilość pozytywnych bakterii jelitowych.

Komentarze: