Czym jest betaina i jak się ją stosuje? Czy nasz organizm ją produkuje i jaki ma ona wpływ na ciało? Oto jednej z suplementów, który jak się okazuje może być silnym produktem przed treningowym.

Betaina sprzedawana jest także pod inną nazwą – trimetyloglicyną lub TMG. Jest ona produkowana także w naszym ciele wraz z choliną. Można ją także dostarczać z zewnątrz w postaci… buraków.

Betaina zawdzięcza swoją nazwę dzięki temu, że pierwotnie substancja ta została wyizolowana z buraków. Nie oznacza to, że buraki posiadają największą ilość betainy. Na przykład, kiełki pszenicy zawierają 1000 mg, czyli 4-krotnie więcej niż buraki.

We wszystkich roślinach, w których znajdziemy betainę znajdujemy mechanizm, który polega na ochronie komórek przed stresem i ciężkimi warunkami. W ludzkim organizmie betaina poprawia zdrowie stawów, wątroby oraz zmniejsza stany zapalne. Niektóre badania mówią także o tym, że betaina zmniejsza ilość złego cholesterolu.

Jak działa betaina?

Betaina może przenosić dowolne cząsteczki wpływają na ich łączenie np. wodoru do węgla. To oznacza, że betaina ma silny wpływ na wiele procesów biochemicznych. Jedną z najważniejszych reakcji jest reakcja metylacji homocysteiny aminokwasów z utworzeniem metioniny. Metionina jest ważna w wewnętrznym procesie tworzenia kreatyny, która zwiększa siłę mięśni i ich masę.

Metionina odgrywa też ważną rolę w syntezie białek, w szczególności w procesie translacji. W tym procesie znacząco zwiększa się ilość białek.

Betaina ma korzystny wpływ na poziom homocysteiny, która hamuje nadmiar jej wydzielania i chroni przed nadmiernie zwiększoną produkcją insuliny.

Badania nad betainą

W 2010 roku na Uniwersytecie w Connecticut powstały badania mówiące, że osoby przyjmujące 1,25 g betainy 2 razy dziennie zwiększyły siłę mięśni o 25%. Zwiększyły się także markery białek mięśni po treningu.

W praktyce oznaczało to możliwość wykonania większej ilości powtórzeń i dłuższy wysiłek wydolnościowy aż o 40 sekund. Zauważono także mniejszą ilość mleczanu.

Stwierdzono, że betaina działa w ten sposób dlatego, że podwyższa poziom ważnych substancji anabolicznych przy jednoczesnym zachowaniu bezpiecznego poziomu kortyzolu.

Skutki uboczne

Przy suplementacji betainy można odczuwać rozstrój żołądka czy biegunkę. Dlatego też warto dzielić dawki na 2-3 porcję dziennie.

Z czym łączyć betainę?

Betainę możemy łączyć z kreatyną, l-cytruliną i beta-alaniną. Taki miks zwiększa wydajność i procesy kreatynowe.

Kiedy i jak ją przyjmować?

Dziennie powinniśmy przyjmować ok. 1-3 g betainy. Najlepszym rozwiązaniem będzie przyjmowanie 1,5 g przed i 1,5 g po treningu.

 

Źródło:Betaine in human nutrition„. Am J Clin Nutr. 2004 ; „The effects of betaine supplementation on strength and power performance„. Medicine & Science in Sports & Exercise

Komentarze: