Błędów dietetycznych jest niezliczona ilość, jednak te popełniane rano są najbardziej odczuwalne dla naszego organizmu. Zobaczcie czego nie robić i jakie nawyki należy zmienić.
Śniadanie do oszczędność energii
Wiele kobiet może tak myśleć. „Jedzenie śniadanie to niepotrzebne kalorie, a ja przecież muszę się odchudzać”. To jednak bardzo błędne myślenie. Rezygnując ze śniadania wpadamy w tłuszczową pułapkę.
Brak posiłku rano powoduje wiele zmian komórkowych, nerwowych i hormonalnych. Nasz organizm przestawia się na odkładanie tłuszczu bojąc się, że nie dostanie już żadnego pokarmu.
Pamiętajcie o zbilansowanym śniadaniu. Dzięki temu łatwiej będzie się Wam odchudzać i nie będziecie miały ochoty podjadać.
Cukier a węglowodany
Wielu osobom wydaje się, że węglowodany to węglowodany. To najprostsza wiedza dietetyczna, cukier to węglowodany proste, zaś makarony, kasze, komosa etc. to węglowodany złożone, które trawimy dłużej i dostarczają nam większej energii.
Korzystając z węglowodanów złożonych dbamy zarówno o niską tkankę tłuszczową jak i zachowanie optymalnego poziomu glukozy we krwi.
Śniadanie musi być skąpe
To nieprawda. Śniadanie powinno być pełnowartościowe i sycące. Osoby jedzące sycące śniadanie wykazują dłuższy czas nasycenia, mniejszą tkankę tłuszczową, lepszy poziom cukru we krwi, mniejszą talię oraz mniejsze spożycie kalorii w ciągu dnia.
Zdrowe produkty:
Jabłka -pełne antyoksydantów, zawierają 4 g błonnika
Brukselka – duża dawka witaminy K, źródło kwasu foliowego, źródło żelaza
Seler – bogaty w potas, zawiera błonnik
Gruszka – niskokaloryczna, zawiera witaminę C oraz 4g błonnika
Rzodkiew – źródło witamin A, C i K
Kalafior – zapobiega nowotworom, zawiera witaminę A i C, obniża poziom cholesterolu
Dynia – zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, jest źródłem witaminy A
Bataty – zawierają witaminę A i żelazo
Granat – zawiera mnóstwo antyoksydantów, witaminę C i kwas foliowy
Daktyle – zawierają błonnik, potas oraz małą ilość tłuszczu
Kiwi – jest źródłem witaminy C, potasu, antyoksydantów
Grejpfrut – poprawia spalanie tłuszczu, zawiera witaminę C, likopen oraz pektyny
Mandarynki – zawierają witaminę C, beta-karoten