Ostatnie badania wykazały, że te dwa warzywa mają zdolność do zmniejszania ryzyka nowotworów, dzięki dużej dawce antyoksydantów, które już w 1 dzień mogą zniszczyć komórki rakowe.

Rzeżucha, choć znana w polskiej kuchni od lat, rzadko jest przez Polaków kupowana. Zawiera wiele minerałów oraz witamin. Jedna porcja zawiera ponad 300% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Oprócz tego jest bogata w witaminę C i zapobiega uszkodzeniom DNA.

Brokuł z kolei jest znany przez wszystkich kulturystów. Zawiera odżywcze glukozynolany, które oczyszczają organizm. Posiadają sporą dawkę witaminy D i błonnika.

Wspólną cechą tych warzyw jest ich działanie przeciwnowotworowe. Oba zwalczają raka jelita grubego, piersi, prostaty. Dzięki glukozynolanom i fitochemikaliom produkujących izotiocyjany hamowany jest wzrost komórek rakowych w bardzo szybkim tempie.

Ostatnie badania pokazały, że wydzielane enzymy podczas żucia tych warzywa znacząco hamują rozwój raka.

Zbawiennym dla zdrowia i morderczym dla raka enzymem jest PEITC czyli Fenantryl isothiocyanata, który niszczy komórki rakowe w ciągu 24 godzin.

Źródło: organichealth.co

Komentarze: