Jeden z najbardziej rozwiniętych doświadczalnie Uniwersytetów na świecie – Uniwersytet Johna Hopkinsa wykonał niedawno szereg eksperymentów z wykorzystaniem brokułów. Okazało się, że ich dzienne spożycie wpływa efektywnie na oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Badanie to zostało opublikowane w czasopiśmie Cancer Prevention Research i dotyczyło wpływu brokułów na wydalanie BENZENU czyli substancji rakotwórczej. Brokuły zawierają sulforafan, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające i oczyszczające. W eksperymencie wzięło udział 291 osób z silnie uprzemysłowionych okolic prowincji Jiangsu w Chinach. Niektóre osoby spożywały napój placebo inne zaś napój stworzony z kiełków brokułów zawierający sulforafan.

Wyniki pokazały, że osoby pijące napój z kiełków wykazywały o 60% mniejszą ilość substancji rakotwórczej niż osoby spożywające placebo.

Co ciekawe, nie tylko brokuły mają takie działanie, ale także kiełki czy warzywa kapustne zawierające glucoraphanin – związek generujący sulforafan.

 

Oryginalne badania – Rapid and Sustainable Detoxication of Airborne Pollutants by Broccoli Sprout Beverage: Results of a Randomized Clinical Trial in China

Komentarze: