Cebula to niezwykle popularne warzywo w naszym kraju, jednak czy zdajemy sobie sprawę, że do jedno z najlepszym i najzdrowszych warzyw? Dlaczego tak bardzo ją lubimy i dlaczego warto ją jeść?

Cebula chroni przed wysokim cholesterolem

To jej jedna z największych broni. Obniża ilość trójglicerydów co jest jednoznaczne z podniesieniem poziomu dobrego cholesterolu.

Jedząc cebulę efektywniej chronimy się przed chorobami serca i układu krążenia.

 

Poprawia funkcjonowanie stawów

Cebula jest bogata w minerały m.in.: fosfor, krzem i siarkę, a także wapń, które zapobiegają osteoporozie.

 

Ochrona przed nowotworem

Kwercetyna zawarta w cebuli jest silnym przeciwutleniaczem, który silnie przeciwdziała komórkom nowotworowym. Cebula działa efektywnie na nowotwór jelita grubego i jajników.

 

W walce z anemią

Cebula jest bardzo dobrym lekarstwem w walce z anemią czyli niedoborem czerwonych krwinek. Dzięki dużej zawartości witaminy C i żelaza w cebuli produkcja czerwonych krwinek zwiększa się.

 

Dobra dla cukrzyków

Cebula jest dobrym elementem diety dla osób z cukrzycą. Glukokinina zawarta w cebuli to hormon roślinny, który chroni przed rozwojem cukrzycy i obniża poziom glukozę we krwi.

 

Działa oczyszczająco

Związki siarki zawarte w cebuli przyczyniają się do zwiększania wydolności wątroby, która z kolei oczyszcza nasz organizm z toksyn, w tym produktów ubocznych przemiany materii.

Komentarze: