Genetycznie modyfikowana żywność jest na wszystkich rynkach już o kilku lat, jednak większość z nas nie ma pojęcia czym jest ani, które produkty są najczęściej modyfikowane. Co nieco na ten temat, aby zrozumieć i unikać.

Żywność modyfikowana genetycznie ma to do siebie, że nie jesteśmy w stanie praktycznie w ogóle spostrzec, które pdorukty są poddane takiemy zabiegowi, a które nie. Nie wyraża się to w smaku, kolorze, czasem jednak w rozmiarze.

GMO to rośliny lub zwierzęta, których geny zostały skopiowane z innych roślin lub przedstawicieli zwierzęcych i wprowadzone do DNA. Dzięki tej metodzie można zmieniać praktycznie wszystko, wielkość, intensywność smaku.

Choć GMO nie jest zazwyczaj popierane to używa się go nie tylko do modyfikowania żywności w smaku czy wielkości, ale także do ich ochrony przed wirusami czy bakteriami, co w tym przypadku służy człowiekowi.

Czy jest ryzyko?

Większość badań nad GMO i wpływie tej metody na ludzi okazały się bezpieczne. Przegląd badań z okresu 10 lat nie wykazały znaczącego wpływu i zagrożenia związanego z uprawą GMO.

Istnieją oczywiście badania, które mówią o wpływie GMO na zwiększanie komórek nowotworowych u myszy i tym samym zwiększonym ryzyku u ludzi.

Jakie są korzyści?

Korzyści uzyskują zazwyczaj rolnicy, którzy chronią swoje uprawy dzięki GMO. Rośliny są odporne na pestycydy i herbicydy. Niektóre rośliny lepiej dostosowują się do pewnych klimatów i terenów.

Jaka jest przyszłość GMO?

Ciężko to przewidzieć, gdyż świadomość konsumencka ciągle wzrasta. Ludzie interesują się tym co kupują i co jedzą, nawet to czy dany produkt jest GMO. Nie ma jeszcze przepisów, które sumiennie regulują etykietowanie produktów modyfikowanych genetycznie, zatem nie wiemy czy to co jemy nie zostało poddane takiej genetycznej obróbce.

Największe GMO

  • Owoce
  • Warzywa
  • Drób
Komentarze: