Osoby z cukrzycą bądź stanem przed cukrzycowym powinny szczególną uwagę przykładać do śniadań. Osoby rezygnujące z nich wpływają na to, że poziom ich cukru jest podwyższony przez cały dzień.

Brak śniadania i spożywanie pierwszego posiłku w okolicach południa prowadzi do znacznych skoków cukru we krwi i insuliny, co pogłębia jedynie cukrzycę. Co gorsze, poziom cukru jest stale podwyższony w ciągu dnia.

Badanie przeprowadzone na grupie 22 cukrzyków wykazało że, rezygnacja ze śniadań prowadzi do gwałtownych skoków cukru, nawet do 268 mg/dl i po lunchu i 298 mg/dl po kolacji. Poziom cukru u osób, które zjadły śniadanie wynosił 192 mg/dl i 215 mg/dl.

Wydaje się, że proces ten uwarunkowany jest poprzez beta komórki trzustki, które tracą pamięć insulinową z uwagi na brak posiłku w okresie kilku godzin.

Pamiętajcie o śniadaniach, nawet jeśli miałoby być ono bardzo skromne.

Źródło: Diabetes Care

Komentarze: