Niedziela kojarzy mi się już wyłącznie z zapachem chleba, pieczenie go to już stały punkt tygodnia. Myślisz, że to trudne? Podpowiem! Ani trochę :)

kif_baner_600x200_02

Składniki:

500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
7 g suszonych drożdży (jedno opakowanie)
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
około 400 ml ciepłej wody
dowolna ilość pestek dyni, siemienia lnianego i ziaren słonecznika
70 g suszonych śliwek (opcjonalnie)
mak lub sezam na wierzch (opcjonalnie)

IMG_4679 (1)

Przepis:

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, dolej wodę, oliwę i mieszaj. Możliwe, że wody będzie potrzeba trochę więcej. Ciasto ma być gęste, ale lejące. Po dokładnym wymieszaniu dodaj pestki wedle uznania – dodaję garść każdych. Następnie dołóż śliwki. Blachę natrzyj oliwą lub spryskaj olejem rzepakowym w sprayu, przełóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika, delikatnie posmaruj wierzch wodą i posyp makiem lub sezamem.

IMG_5062

IMG_4323

WAŻNE!

Piecz w piekarniku bez termoobiegu w 210 stopniach przez 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl na pół godziny, następnie wyjmij chleb z formy i połóż go spodem do góry. Oczywiście, możesz już jeść, ale dobrze go tak zostawić na kilka godzin lub na noc, przeschnie, a skórka będzie chrupiąca.

BLOG CZESCANNA – Znajdź więcej dietetycznych przepisów

WIĘCEJ ZDJĘĆ NA INSTAGRAMIE

czescanna

Komentarze: