Czym jest? Jakie są jej właściwości? Skąd ją pozyskać? Ten mało znany rodzaj kwasów omega ma pozytywne wpływ na zdrowie m.in. jeśli chodzi o zdrowie serca. Oto kilka wskazówek na jej temat.

Kwasy omega znane są w większości z kwasów DHA i EPA, jednak czy znacie kwasy omega-7? Omega-7 może występować w produktach spożywczych i jej pozyskanie nie jest wcale takie trudne.

Co wchodzi w skład omega-7?

– kwas palmitoleinowy
– trans kwasu palmitolejowego
– kwas wakcenowy

Pierwszy z nich (kwas palmitoleinowy) znajduje się w mięsie i czasem w warzywach.

Popraw wrażliwość na insulinę

Poprawa poziomu cukru we krwi oraz insulinoodporności może być możliwa dzięki omega-7. W badaniach zauważono, że kwas palmitoleinowy ma silne działanie w tym zakresie.

Kwas ten zapewnia większy wychwyt glukozy oraz liczbę transporterów glukozy w błonie komórkowej i sygnalizację insuliny.

Zmniejsz tkankę tłuszczową i popraw ekspresję genów

U osób przyjmujących kwasy omega-7 zauważono znaczące obniżenie markerów stanów zapalnych w osoczu krwi i poziom stresu oksydacyjnego.

Zauważono również, że zmniejsza się produkcja cytokin zapalnych i rezystyny, co jest bardzo dobrym znakiem poprawy zdrowia.

To samo badanie potwierdziło, że poprawie ulega lipogeneza czyli proces tworzenia się tłuszczu. Oznacza to, że poziom tłuszczu nie wzrasta zbyt gwałtownie oraz znacząca ilość tłuszczu zamienia się w brunatną tkankę tłuszczową, nie zaś w białą. Dzieje się tak dzięki ekspresji genów odpowiedzialnych za lipogenezę (SCD1, FASN i ELOVL6), dzięki czemu poprawie ulega metabolizm tłuszczów.

Skąd uzyskać omega-7?

Omega-7, a przede wszystkim kwas palmitoleinowy, występuje w kurczaku, wołowinie, indyki, łososiu, mieczniku, pstrągu oraz jajach. Wołowina zawiera ok. 100 mg na 30 g, zaś jedno jajko ok 200 mg.

Innym rozwiązaniem mogą być orzechy np. macadamia czy migdały, a także oleje. Olej z orzechów macadamia jest drogi, ale w jednej łyżce zawiera aż 2700 mg kwasu. Specyficzną rośliną, w której znajdziemy sporą ilość omega-7 jest szakłak.

buckthorn-87846_640

Ile omega-7 dziennie należy spożywać?

Średnia ilość dzienna powinna wynosić ok. 1000 mg, jednak wraz z ilością spożywanych kalorii, ilością aktywności fizycznej poziom ten powinien być większy.

Co nieco o kwasie trans-palimotolejowym

Badania mówią, że kwas ten ma silne korzyści dla zdrowia min.:

– zmniejsza C-reaktywne (marker stanu zapalnego)

– zwiększa wrażliwość na insulinę

– zmniejsza ryzyko otyłości

– poprawia profil lipidowy krwi (zmniejsza stężenie LDL, a zwiększa HDL)

Co nieco o kwasie wakcenowym

Trzeci element omega-7. Podobnie jak poprzednicy wpływa na obniżanie stanów zapalnych w organizmie oraz stresu oksydacyjnego. Poprawia wrażliwość na insulinę. W badaniach na zwierzętach zauważono, że kwas wakcenowy wpływa na:

– obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej

– zmniejsza ilość tłuszczu trzewnego

– przyspiesza metabolizm

– zwiększa ultenianie glukozy

Źródło: Testosterone; Stefan N, Kantartzis K, Celebi N, et al. Circulating Palmitoleate Strongly and Independently Predicts Insulin Sensitivity in Humans. Diabetes Care. 2010;33(2):405-407.; Cao H, Gerhold K, et al. Identification of a Lipokine, a Lipid Hormone Linking Adipose Tissue to Systemic Metabolism. Cell. 2008;134(6):933-944.

Komentarze: