Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Montrealu mówią, że wysoka zawartość tłuszczów w diecie może powodować zaburzenia systemu produkcji dopaminy oraz ścieżki mózgowej odpowiadającej za motywację.

Stephanie Fulton – autorka i kierownik badań, mówi, że niezależnie od przyrostu masy ciała wysoka ilość tłuszczów w diecie może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu obwodów mózgowych powiązanych z nastrojem, przejadaniem się i motywacją.

Co więcej, długotrwała dieta wysokotłuszczowa wpływa na tłumienie czułości systemu nagrody w mózgu, zwłaszcza u osób spożywających zwiększone ilości oleju palmowego. Tego efektu nie zauważono z kolei u osób spożywających tłuszcze jednonienasycone np. oliwę z oliwek.

Więcej tłuszczu, mniej motywacji

Badania przeprowadzono na grupie szczurów, które zostały podzielone na 3 podgrupy.

Pierwsza grupa była grupą kontrolną spożywającą dietę z niską zawartością tłuszczu. Ilość tłuszczów jednonienasyconych i nasyconych była praktycznie na tym samym poziomie.

Druga grupa otrzymywała dietę o wysokiej zawartości tłuszczów, głównie jednonienasyconych. 50% kalorii pochodziło z oliwy z oliwek.

Trzecia grupa również spożywała dietę wysokotłuszczową, jednak głównym źródłem były kwasy nasycone, z czego 50% kalorii pochodziło z oleju palmowego.

Wszystkie diety były sobie równe pod względem ilości białka, cukrów, gęstości kalorycznej i tłuszczów.

Po 8 tygodniach naukowcy porównali masę ciała szczurów oraz poziom insuliny, leptyny i glikemii. Dodatkowo poddawano szczury testom behawioralnym i biochemicznym, które wskazywała zachowanie się dopaminy.

Okazało się, że szczury spożywające tłuszcze nasycone mają znacznie obniżony prób dopaminy i tym samym ich motywacja jest znacznie mniejsza. Widać to było po zachowaniu szczurów, które rzadziej poddawały się jakimkolwiek aktywnościom. Zauważono również, że aby zwiększyć aktywność szczurów należało podać im bardzo dużą dawkę cukrów, czego w wypadku innych grup nie należało robić.

Może to zatem oznaczać, że osoby będą przez długi okres czasu na diecie wysokotłuszczowej z dużą ilością kwasów nasyconych mogą wykazywać zmniejszone ilości dopaminy, mniejszą czułość insulinową oraz zmniejszoną motywację.

Źródło: University of Montreal and the CHUM Research Centre (CRCHUM)

Komentarze: