Od dawna mówiło się, że jeśli jeść jajka to tylko ich białka. Dziś wiemy już, że zarówno białko jak i żółtko są nam potrzebne z różnych przyczyn. Jajko jako całość jest zbilansowanym źródłem białka i tłuszczu, a także witamin i minerałów.

Kontrolując ilość kalorii oraz składników odżywczych możemy jeść całe jaja, bez ryzyko zwiększanie cholesterolu czy obciążenia wątroby tłuszczem. Musimy jednak pamiętać, aby równoważyć to w całościowych ujęciu dietetycznym.

Co warto wiedzieć o jajach?

– Żółtka są bogatym źrodłem witaminy A, która ma pozytywny wpływ na skórę

– Żółtka zawierają cholinę, składnik niezbędny do rzowoju mózgu, mięśni oraz ciąży

– Tłuszcz nasycony z żółtek jest niezbędny do produkcji hormonów i wchłaniania witamin oraz minerałów

– Całe jaja mają działanie antyoksydacyjne podobne do jabłka

– Żółtko i białko stanowią źródło pewnowartościowego białka

Komentarze: