Naukowcy odkryli 6 nowych wariantów genetycznych, które określają w jaki sposób ludzie reagują na kofeinę. Dzięki temu możemy zrozumieć dlaczego uzależniamy się od kawy oraz czy mamy większe lub mniejsze ryzyko, aby popaść w ten kofeinowy nałóg.

Badania prowadzone przez Harvard School of Public Health pomagają wyjaśniać, dlaczego dana ilość kawy (kofeiny) ma różne skutki na poszczególne osoby.

Badacze przeprowadzili metaanalizę ponad 120 000 regularnie pijących kawę osób. Udało się zidentyfikować:

*2 warianty, które są przypisane do genów zaangażowanych w metabolizm kofeiny – POR i ABCG2

*2 geny wpływające na uzależnienie od kofeiny – BDNF i SLC6A4

*2 geny metabolizujące glukozę i lipidy – GCKR i MLXIPL

Wyniki sugerują, że u każdej osoby ilość i intensywność genów jest różna, dlatego doświadczamy różnych skutków spożywania kawy. Uwarunkowania genetyczne dyktuje to, jak metabolizujemy kofeinę i jaki ma ona na nas wpływ.

Już teraz można określić genetycznie ilość i skutki spożycia kofeiny dla danej osoby tak, aby miało to pozytywne skutki zdrowotne.

Źródło: „Molecular Psychiatry”

Komentarze: