Vitamin B complex folic acid vitamins spilling from a green pill bottle.

Nowe badania opublikowane przez „Journal of Nutritional Biochemistry” wskazują, że nadmierna suplementacja bądź zawartość w diecie kwasu foliowego może przyczyniać się do obniżenia odpowiedzi immunologicznej, w tym ochrony przed nowotworami i zakażeniami wirusowymi.

Nadmierna ilość kwasu foliowego w organizmie może prowadzić do obniżonej odporności. Dzieje się tak, ponieważ komórki odpornościowe stają się mniej skuteczne i bardziej podatne na różnego rodzaje wirusy i nowotwory. Upośledzenie ich funkcji może prowiadzić do zwiększonej podatności na niektóre choroby, zwłaszcza w starszym wieku.

W 2 badaniach (jedno wykonane na 60 kobietach, drugie na myszach) stwierdzono, że istnieje związek pomiędzy spożyciem kwasu foliowego a obniżoną aktywnością komórek NK oraz upośledzeniem ich funkcji obronnych.

Okazało się także, że duże dawki kwasu foliowego nie były metabolizowane, co oznacza, że jego dawkę należy dostosowywać do wymagań, niedoboru, wieku, płci, masy ciała i aktywności fizycznej.

Naturalnymi źródłami kwasu foliowego są m.in.:

– zielone i liściaste warzywa
– jaja
– fasola
– ryby
– zboża

greens

Kwas foliowy zaleca się głównie kobietom w ciąży, jednak zalecamy konsultację z lekarzem, który stwierdzi czy owa suplementacja jest potrzebna czy nie.

Źródło: High folic acid intake reduces natural killer cell cytotoxicity in aged mice. Sawaengsri H; Wang J; Reginaldo C; Steluti J; Wu D; Meydani SN; Selhub J; and Paul L. Journal of Nutritional Biochemistry. DOI:10.1016/j.jnutbio.2015.12.006; Tufts University, Health Sciences Campus

Komentarze: