Fani borówek i jagód radujcie się. Nowe badania pokazują, że dieta bogata w tego typu owoce sprzyja walce z cukrzycą i chroni serce.

Badania opublikowane na łamach czasopisma „Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism” mówią o wpływie dwóch filiżanek dzikich jagód na poprawę lub zapobieganie występowania zespołu metabolicznego. Zespół ten może prowadzić co cukrzycy, otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, nietolerancji glukozy czy stanów zapalnych.

Profesor Uniwersytetu Maine – Klimis-Zacas. zauwazył, że jagody są bogatym źródłem polifenoli, które oczywiście oferują zdrowotny wpływ. Jednak jego nowe odkrycia pomogły dojść do wniosku, że jagody mogą zastępować leki związane z problemami układu krążenia czy cukrzycy. Polifenole wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych i redukcję ciśnienia krwi.

Wedle obserwacji, spożywanie ok. 2 szklanek jagód przez 8 tygodni wpływa na znaczną redukcję rozwoju zespołu metabolicznego oraz obniżenie ciśnienia krwi.

Komentarze: