26165908_835166093332700_1886707020939267836_n

Nie ma wątpliwości, że w odchudzaniu najważniejszą rolę odgrywają indywidualnie dobrana dieta oraz trening. Dieta powinna być ukierunkowana na redukcję masy ciała i zapewnić ujemny bilans kaloryczny, natomiast trening powinien powodować przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Jednak efekt diety i treningu można dodatkowo wzmocnić poprzez odpowiednią suplementację.

JAK DZIAŁAJĄ SUPLEMENTY NA ODCHUDZANIE?

Niektóre substancje zawarte w suplementach diety mogą wpływać na przyspieszenie przemiany materii czy zmniejszenie apetytu. Każde z tych działań zwiększa naszą szansę na przyspieszenie utraty tkanki tłuszczowej. Zwykle, suplementy diety wywołują tylko jeden z wyżej wymienionych efektów, a chcąc zsumować wszystkie korzyści, należy przyjmować kilka różnych produktów. Jedną z niewielu substancji, która może przynosić korzyści na każdym polu jest formuła Capsimax®. Głównym składnikiem formuły Capsimax® jest kapsaicyna pozyskiwana z ostrych czerwonych papryczek

Wyniki badań nad kapsaicyną i kapsaicynoidami wykazały korzystny wpływ na zarządzanie apetytem zarówno u zwierząt jak i ludzi. Udowodniono również, że suplementacja kapsaicyną pomaga w indukowaniu termogenezy (tzn. wzrostu wydatków energetycznych organizmu). Zarówno pierwszy jak i drugi efekt przełożył się bezpośrednio na zwiększenie redukcji tkanki tłuszczowej u uczestników badań.

CAPSIMAX® POMAGA ZWIĘKSZYĆ TERMOGENEZĘ

Gdy ludzie są celowo przekarmiani w warunkach laboratoryjnych, niektórzy z nich przybierają na masie, innym zaś udaje się spalić nadwyżką kaloryczną. Dlaczego? Odpowiedź można znaleźć w różnicach tempa termogenezy indukowanej dietą. Zwiększona termogeneza pozwala przekształcić nadmiar energii pochodzącej z posiłków w ciepło. Wówczas nie dochodzi do odłożenia nadwyżki kalorycznej w postaci tkanki tłuszczowej. Obok podstawowego tempa matabolizmu i termogenezy indukowanej aktywnością fizyczną – termogeneza indukowana dietą trzecim, najważniejszym czynnikiem regulującym dzienny wydatek kilokalorii. W związku z tym, jej zwiększenie może wpłynąć na dzienny bilans kaloryczny.

Naukowcy oceniają, czy substancja jest termogeniczna poprzez monitorowanie zmiany w wydatkach energetycznych po spożyciu posiłków. W serii badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Tsukuba w Japonii i Laval University w Kanadzie, wydatki na energię znacznie wzrosły u uczestników spożywających posiłek z dodatkiem papryczki (Yoshioka 1995, 1998, 2001).

CAPSIMAX® POMAGA ZARZĄDZAĆ APETYTEM

Jednym z głównych powodów niepowodzenia diety jest głód. Dlatego też kontrola apetytu ma kluczowe znaczenie w opracowywaniu skutecznych diet. Kilka badań wykazało, że dodatek kapsaicynoidów do diety powoduje zmniejszenie spożycia energii ad libitum podczas kolejnych posiłków- innymi słowy, jedzenie kapsaicyny na śniadanie powoduje, że człowiek je mniej kalorii podczas lunchu. Ogromnym przykładem hamowania apetytu przez ostre papryczki jest studium z 2001 r. opublikowanym w British Journal of Nutrition (Yoshioka 2001). Gdy badani zjadali 22 gramy papryczek, dostarczając tym samym 66 mg kapsaicynoidów i 800 mg kofeiny rozłożonych w ciągu 24 godzin, uzyskali bilans kaloryczny aż o 956 kilokalorii niższy w porównaniu do grupy placebo.

CAPSIMAX® MA POZYTYWNY WPŁYW NA SKŁAD CIAŁA

Skład naszego ciała zależy od stosunku tkanki tłuszczowej do beztłuszczowej masy ciała. Nadmiar tkanki tłuszczowej, w szczególności trzewnej (gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych), zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Badania wykazały, że kapsaicynoidy stymulują łańcuch fizjologiczny procesów, które pomagają w lipolizie (rozkładzie tłuszczu). Jak można się spodziewać, taki efekt wpływa pozytywnie na zmianę składu ciała (Kawada 1986, 1991). W badaniu opublikowanym w 2003 roku w Journal of Nutritional Science and Vitaminology, uczestnicy przyjmujący suplement zawierający kapsaicynę i wyciąg z zielonej herbaty, zanotowali o ponad 1 kg większy spadek zawartości tkanki tłuszczowej w porównaniu do grupy placebo (Tsi 2003).

NOWE OSIĄGNIĘCIA W POZYSKIWANIU KAPSAICYNY

Podczas gdy badania potwierdzają, że stosowanie kapsaicynoidów jest skutecznym narzędziem do zarządzania masą ciała, występuje dość duży problem z ich przyjmowania. Spożywanie takiej ilości papryczek, która zawierałaby odpowiednią dawkę kapsaicyny, powoduje podrażnienie jamy ustnej i żołądka. W związku z tym, wyniki badań w tej materii przez dość długi czas nie mogły zostać wykorzystane w praktyce.

Do czasu, aż firma OmniActive Health Technologies opatentowała Capsimax®, czyli kapsułkowaną formę suplementu zawierającego mocno skoncentrowaną naturalną ostrą papryczkę. Formuła Capsimax® zawiera odpowiednio wysokie stężenie kapsaicyny, która pozwala czerpać maksimum korzyści bez uszczerbku dla układu pokarmowego.

 

KUP JUŻ TERAZ I NIE CZEKAJ NA NADMIERNĄ ILOŚĆ TKANKI TŁUSZCZOWEJ!

Redox_big

Komentarze: