Jedne z najbardziej znanych grzybów mają niezwykłe działanie zdrowotne. Mają wpływ na wzmacnianie odporności, obniżenie cholesterolu czy walkę z rakiem. Dowiedz się więcej o ich działaniu i przygotowaniu.

Na Dalekim Wschodzie grzybów shitake używa się od bardzo dawna. Zapewniają długowieczność, głównie dzięki dużej ilości witamin, minerałów i działaniu antynowotworowemu.

Nowotwór

Shitake zawierają beta glukan czyli związek chemiczny, który stymuluje układ odpornościowy i aktywację komórek oraz białek mających wpływ na walkę z rakiem. Wedle badań grzyby shitake mają szczególny wpływ na walkę z rakiem jelita grubego czy żołądka.

Odporność

Grzyby te mają działanie immunomodulujące, co oznacza, że stymuluje układ odpornościowy i wzmacniają jego pracę. Poprawiają one także regenerację organizmu, dzięki substancji letinan (beta glukan).

Nerwy

Shitake zawierają w sobie niacynę czyli witaminę B3. Jej działanie ma wpływ na układ nerwowy. Pozwala uspokajać, ułatwiać zasypianie oraz poprawiać przepływ impulsów nerwowych.

Mocne kości

W grzybach znajdziemy także witaminę D (154 IU/100 g), wapń (11 mg/100 g) oraz fosfor (294 mg/100 g), które są niezbędne w budowie silnych kości.

Ciśnienie krwi

Związek zwany eritadeniną pozwala redukować ryzyko miażdżycy, zawałów serca czy udarów poprzez obniżanie cholesterolu. Co więcej, niacyna zawarta w shitake również ma takie działanie.

Beta glukan wspomniany wcześniej ma działanie agregacyjne czyli zapobiegawcze zlepnianiu się płytek krwi.

PRZECIWSKAZANIA

Osoby mające problemy z nerkami powinny zrezygnować z grzybów shitake. Mogą powodować wzdęcia, bóle brzucha.

Jak przyrządzić grzyby shitake?

Przede wszystkim można jest spożywać na surowo. Mają delikatnie mięsny smak, dzięki czemu mogą być dobrym dodatkiem do potraw.

Jeśli chcemy je poddać obróbce cieplnej to pamiętajmy, aby trwała ona jak najkrócej.

Komentarze: