Ten egzotyczny owoc, dostępny w Polsce, nie tylko wygląda i smakuje, ale także zapewnia mnóstwo wartości odżywczych. Duża zawartość antyoksydantów, witaminy C, likopenu i błonnika to jego największe zalety.

Cukrzyca

Regularne spożywanie guavy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Duża ilość błonnika poprawia trawienie glukozy oraz poprawia jego wchłanianie.

Odporność

Wysoka zawartość witaminy C pomaga w zwalczani bakterii i wirusów wzmacniając układ odpornościowy. Ponadto, witamina C jako antyoksydant chroni również przed wpływem wolnych rodników.

Zdrowe oczy

Witamina ma znane korzyści dla zdrowia oczu. Poprawia widzenie, chroni przed zwyrodnieniem, a także pomaga chronić rogówkę.

Zdrowy żołądek

Guava ma właściwości odkwaszające i przeciwbakteryjne. Zapobiega biegunkom, poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm.

Chroni przed rakiem

Antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami zmniejszają ryzyko występowania wielu rodzajów nowotworów. Regularne spożywanie guava pomaga także regenerować komórki.

Komentarze: