Morele to popularny owoc w lato, zwłaszcza, że ma silne działanie zdrowotne. Jego walory smakowe można wykorzystać do spożywania witaminowych koktajli czy dodawania do letnich potraw. Oto co warto wiedzieć o morelach.

Przede wszystkim, morele są bogatym źródłem beta-karotenu. To właśnie dzięki niemu mają one taki „słoneczny kolor”. Beta-karoten sprzyja poprawie wyglądu i kondycji skóry i włosów. Jest to także silny przeciwutleniacz, z którego wątroba produkuje witaminę A.

Ponadto, morele zawierają sporą dawkę witamin, w tym B, A, C, a także błonnik, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki temu zapobiegają anemii i regulują ciśnienie krwi i poprawiają pracę nerek.

Dodatkowo, morele działają zasadotwórczo czyli sprzyja osobom z nadkwaśnością i tym, którzy spożywają dużo mięsa. Są też polecano osobom, które intensywnie trenują jako posiłek bezpośrednio po wysiłku, gdyż bardzo szybko przywracają właściwą równowagę kwasowo-zasadową.

100g świeżych moreli to jedyne 47 kcal.

Komentarze: