Wszystkie rodzaje herbat oraz kawa zawierają duże ilości antyoksydantów niezbędnych do walki z wolnymi rodnikami i ochroną przed nowotworem. Jednak czy wszystkie antyoksydanty są w tej samej ilości oraz czy ich aktywacja odbywa się tak samo. Sprawdźmy to na przykładzie czarnej herbaty.

Herbata jest praktycznie najbardziej popularnym napojem bezalkoholowym na świecie, zaraz po wodzie. Zawiera ona całe spektrum składników odżywczych, w tym antyoksydanty. Kompozycje tych składników sprawiają, że herbata jest tak popularna i zdrowa.

Celem badania było zbadanie ekstrakcji zdrowych związków fenolowych, kwasu galusowego, kofeiny, katechin oraz antyoksydantów w naparze w herbaty.

Co jest w herbacie?

Okazało się, że po zaparzeniu herbaty na początku wyodrębniają się katechiny, kofeina i kwas galusowy.

Po 6-8 minutach aktywują się polifenole i flawanoidy. W tym samym czasie dochodzi do aktywacji działania antyoksydantów i ich maksymalnej efektywności w walce z wolnymi rodnikami.

Wniosek

Jeśli parzymy herbatę to tylko w okresie 2-8 minut. Warto pamiętać także, że każdy dany typ herbaty parzymy inaczej, na przykład, zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 60-70 stopni, zaś czarną 80 lub więcej.

Źródło: Podsedek A. Natural antioxidants and antioxidant capacity of Brassica vegetables: A Shapiro H, Bruck R. Coffee and Tea consumption and chronic liver disease. Gastroenterology. 2006; 130(6):931.

Komentarze: