Wiele osób wciąż uważa, że to cytrusy mają największą ilość witaminy C. To oczywiście nieprawda, bo wiele innych warzyw i owoców posiada porównywalną bądź nawet większą jej ilość. Sprawdźcie jakie to produkty.
Czerwona i żółta papryka
W 100g pieprzu znajdziemy 190 mg witaminy C. dla przykładu, to 4 razy więcej niż w pomarańczy.
Brokuły
Brokuły są bogate w wiele substancji zdrowotnych m.in. w witaminę C. W 100g znajdziemy 90mg witaminy C, która w połączeniu z innymi składnikami brokuła znacząco obniża poziom cholesterolu.
Jarmuż
70g jarmużu zawiera 80mg witaminy C. Oprócz tego znajdziemy w nim witaminę A i błonnik. Wedle medycyny ludowej uważa się, że liście jarmużu leczą zapalenie stawów i owrzodzenia.
Kiwi
W kiwi znajduje się spora dawka witaminy C wzbogacona także o witaminę K i E, a także potas i miedź. Kiwi to także owoc o silnym działanie antyoksydacyjnym.