Każdy ma chwile dietetycznych słabości albo po prostu od czasu do czasu stosuje cheat-meal. Niektórzy wybierają słodycze, inni pizze, a jeszcze kolejni hamburgery w znanej sieci fast-food. Mamy dla Was ciekawy opis tego, co dzieje się w ludzkim organizmie na godzinę po zjedzeniu Big Maca.

Big Mac zawiera 540 kcal, w tym 25 g tłuszczu. Dla zwykłej dorosłej osoby stanowi to 25% dziennego zapotrzebowania kalorycznego i 40% zapotrzebowania na tłuszcz. Co więcej, w Big Macu znajdziemy aż 940 mg soli, zaś dzienne zalecane spożycie wynosi 1500 mg.

Big Mac trawi się 3 dni

W 10 MINUT od zjedzenia Big Maca poziom cukru gwałtownie wzrasta. Ponadto, bardzo szybko dochodzi do uwalniania bardzo dużej ilości neuroprzekaźników, takich jak dopamina, które pobudzają UKŁAD NAGRODY, dzięki czemu bardzo szybko przywiązujemy się do tego typu pokarmu. Działanie jest podobne do tego, po zażyciu kokainy.

W 20 MINUT od zjedzenia dochodzi do absorpcji dużej ilości zawartego w Big Macu syropy kukurydzianego oraz sodu.

W 30 MINUT od zjedzenia duża ilość sodu powoduje szybkie odwodnienie komórkowe. Oczywiście nie prowadzi to do skrajnego odwodnienia, jednak może powodować upośledzenie niektórych funkcji komórkowych.

PO 40 MINUTACH od zjedzenia kanapki insulina ponownie się podnosi, co może powodować powracające uczucie głodu. Zawarty w Big Macu syrop kukurydziany powoduje wahania insuliny oraz przyczynia się do insulinooporności.

PO 60 MINUTACH trawienie rozpędza się na dobre, jednak może trwać ono nawet do 72 godzin. Olbrzymia zawartość tłuszczu, sodu i węglowodanów powoduje, że nasze ciało nie jest w stanie „przerobić” Big Maca w tak szybkim tempie.

Odczuwane efekty trawienia tak „ciężkiego” posiłku to m.in.: gazy, uczucie ciężkości, trudność w wypróżnieniem, senność, zgaga, wahania nastroju.

Komentarze: