Pewnie większość z Was zastanawia się jak powinno wyglądać „śniadanie mistrzów”. Jako, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia to należy zachować maksymalną staranność przy doborze składników odżywczych. Jak to zrobić?

Dla osób, które nie zawsze mają czas na staranne przygotowanie śniadania bądź nawet jakiekolwiek spreparowanie go, mamy kilka rad. Oczywiście namawiamy do tego, żeby poświęcić kilka minut więcej, ale uzyskać korzyści idące z pełnowartościowego śniadania, zamiast pączków z kawą czy pieczywa z mnóstwem pełnego ziarna.

Wiele badań udowodniło, że osoby niejedzące śniadania przejadają się w ciągu reszty dnia. Dzięki temu ich organizm odkłada więcej tkanki tłuszczowej. Jedząc śniadania napędzasz swój metabolizm.

Możesz kierunkować swoje śniadanie pod cele jakie chcesz osiągnąć!

 

Białko

Po przebudzeniu proces katabolizmu (rozpadu białka) jest największy. Aby przerwać go należy spożyć zarówno białko jak i węglowodany. Pamiętaj, że Twój organizm jest „wygłodniały” po całej nocy, nawet jeśli tego nie odczuwasz. Warto, aby przygotować śniadanie składające się z porcji ok. 30-40g białka i 150g węglowodanów. Oczywiście porcje te zależą od wagi, płci i aktywności fizycznej.

Spożywanie odpowiedniej ilości białka na śniadania wpływa na dłuższe uczucie sytości w ciągu dnia oraz lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.

 

Węglowodany

Ważnym elementem jest jakość spożywanych węglowodanów. Nie wystarczy zjeść byle czego. Masz wybór pomiędzy węglowodanami, które szybko ulegają trawieniu i dają tylko chwilową siłę, albo wolnotrawionymi, które dają energię na dalszą część dnia.

Badania prowadzone na temat wpływu węglowodanów na spalanie tkanki tłuszczowej dowiodły, że spożycie tych o dłuższym czasie trawienia wpływają na polepszenia spalania tłuszcze 3-krotnie.

Zaleca się spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (wpływ produktu na poziom cukru, im niższy tym lepszy) i z dużą zawartością błonnika (odpowiada za uczucie sytości).

 

Tłuszcz

Jest on tak samo potrzebny jak reszta składników, jednak w jego przypadku jakość (źródło) ma ogromne znaczenie.

Naukowcy z Uniwersytetu W Birmingham (USA) przeprowadzili serię eksperymentów, w których pacjenci otrzymywali posiłki z danym podziałem wartości odżywczych:

1 grupa

  • 45% tłuszczu
  • 35% węglowodanów
  • 20% białka

2 grupa

  • 10% tłuszczu
  • 70% węglowodanów
  • 20% białka

Pierwsza grupa miała lepsze wyniki, ich dieta była bardziej zbilansowana. Obecność tłuszczu w diecie sprzyja zaprogramowaniu organizmu na czerpanie energii właśnie z niego, a nie tylko z dostarczanych węglowodanów.

Komentarze: