whey-protein-acne

Ten najlepszy rodzaj białka dla ćwiczących powstaje w złożonym procesie obróbki mleka. Warto wiedzieć także, dlaczego ceny odżywek białkowych na świecie drożeją, a to co opiszmy poniżej wszystko wyjaśni.

Białko serwatkowe bierze się z mleka.To ono jest głównym źródłem białka, w szczególności kazeiny, która stanowi ok. 80% procent białka mleka.

Surowe mleko jest na samym początku sprawdzano pod względem świeżości. Następnie transportowane jest do chłodzonych zbiorników i pasteryzowane tzn. ogrzewane by usunąć szkodliwe bakterie. Na koniec ponownie się je chłodzi.

Po tym etapie z mleka wytwarzany jest ser, z którego izolowana jest serwatka mleka. Kiedyś podczas odprowadzania serwatki z sera była ona po prostu marnowana.

Serwatka, która powstaje podczas izolacji to ok. 15%, reszta stanowi laktozę (cukier mlekowy) i tłuszcz. Aby zlikwidować tłuszcz i laktozę należy poddać serwatkę specjalnej obróbce filtracyjenj zwaną ULTRAFILTRACJĄ. Dzięki temu powstaje koncentrat białka serwatki znane jako WPC-80.

To nie jest jednak  koniec, tak spreparowane białko przechodzi kolejny etap przygotowanie. W nim usuwa sie praktycznie całość pozostałej laktozy i cukru, którego wynikiem jest izolat białka. Ilość procesów przez jakie przechodzi białko wływa oczywiście na ostateczną cenę odżywek białkowych.

Ostatecznym procesem jest sproszkowanie przygotowanego białka. Nazywa się to suszeniem rozpryskowym. Płynne białko wprowadza się do rozpylacza, które rozdziela się na drobne krople. Poddawane są one podmuchowi gorącego powietrza, który usuwa całkowitą wilgoć pozostawiając białko w formie sproszkowanej.

Ceny białek wzrastają praktycznie z roku na rok. Nie ma się co dziwić, ponieważ koszty produkcji również wzrastają. Aby zminimalizować koszty uzupełniania białka w organizmie można spożywać także białko sojowe. Jest ono prawie o połowę tańsze i dłużej się wchłania. Wiele osób rezygnowało z suplementacji białka sojowe w obawie przez wzrostem estrogenu i zmniejszenia poziomu testosteronu. Ta teoria coraz częściej jest negowana przez badania odrzucające taki pogląd.

Komentarze: